• Best bezocht

  • De Lezersvriend op Twitter

    Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

  • Besproken boeken

  • Advertenties

E.L. James – Vijftig tinten grijs

Vijftig_tinten_grijsWaardoor dit hardnekkige succes?
Een boek dat wekenlang op nummer één  van de CPNB top 60 staat, dat lees ik. Ik wil weten wat lezers beweegt, dus ook wat Vijftig tinten grijs-lezers beweegt. En dat was een verhelderende bezigheid. Het hardnekkige succes van deze roman verklaart iets wat door de feministische golven uit het zicht is geraakt. Ik kwam tot een schokkend rijtje:

5 redenen waarom vrouwen juist nu Vijftig tinten grijs lezen.

1) In deze tijd waarin de keuzemogelijkheden tot aan de hemel lijken te reiken, is het een welkome fantasie om te bedenken dat jou helemaal nergens een keus wordt gelaten.
2) Ana herontdekt hier de rijkdom van de overgave. Beetje middeleeuws maar ook eigentijds. We zien immers om ons heen islamitische vrouwen die zich met graagte overgeven aan de Profeet. Islam betekent overgave. Ana geeft zich over aan Christian. Waarom zou deze dominant naar Christus vernoemd zijn?
3) Lezen over seks geeft verborgen fantasieën de ruimte die in werkelijkheid door gêne gedwarsboomd worden. In Vijftig tinten grijs kan de fantasie naar hartenlust onbekende paden betreden.
4) Vijftig tinten grijs is een typisch vrouwenboek. Toch zou het, in de tot nu toe heersende overtuiging, juist een mannenboek moeten zijn. Mannen willen toch zo graag de baas spelen? Het is voor mannen een veel gangbaarder fantasie om grenzeloze onderwerping te eisen van een vrouw. Vijftig tinten grijs bewijst dat mannen helemaal niet de baas willen spelen: het zijn de vrouwen die zich aan hen willen onderwerpen. De man gedraagt zich aldus naar haar wensen.
5) Geld als water hebben en mooie spullen kunnen kopen. Dat is fijn om over te lezen. Maar ook dat je altijd de kleren moet dragen die je man perfect vindt. Nooit onzekerheid over ‘wat zal mijn man ervan vinden?’ Je man heeft ze uitgezocht: je bent altijd oogverblindend.

Kortom, dat Vijftig tinten grijs schaamteloos openhartig is over deze verlangens, dat zegt niet zoveel. Maar dat vrouwen massaal deze verlangens aanschaffen of onder de Kerstboom willen, dat is pas veelzeggend. Maar ook verontrustend? Veel leesplezier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: