• Best bezocht

  • De Lezersvriend op Twitter

    Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

  • Besproken boeken

  • Advertenties

Edzard Mik – Mont Blanc

“Zonen hebben een verhaal nodig om hun vader te overwinnen. Zij maken dat eigen verhaal en of dat nu te maken heeft met hoe het nu werkelijk gegaan is, dat maakt weinig uit.” Dit is waar het om draait in Mont Blanc.

Verraderlijk
Vader Hugo en zoon Ruben gaan wandelen op de Mont Blanc. Geen gevaarlijk gebungel aan touwen, maar wel aangelijnd op een gletsjer. Want dat zijn verraderlijke wandelgebieden. Hoe verraderlijk, dat hebben Hugo en Ruben 15 jaar eerder ervaren, toen zij met hun neefje Mark dezelfde wandeling hebben gemaakt. Mark is toen verongelukt na een val in een gletsjerkloof.

Overwinning
Zoon Ruben, inmiddels een ervaren alpinist, schreef een boek over deze dramatische gebeurtenis; In ijle lucht. Vader Hugo vindt dat hij er in dit boek slecht van af komt. Dat Ruben probeert hem als een bangerik neer te zetten. Daarom schrijft hij het boek dat we nu lezen, Mont Blanc. En bij het schrijven van dit boek komt hij erachter dat Ruben zijn vader juist een alpinistisch eerbetoon bezorgt. Heeft de zoon de vader overwonnen met zijn verhaal, of heeft de vader met Mont Blanc zijn zoon deze overwinning geschonken?
Hugo ergert zich kapot aan wat Ruben in In ijle lucht heeft geschreven. Maar waar zou Ruben zich aan ergeren als hij Mont Blanc zou lezen? (Mont Blanc is in ieder geval een steviger titel dan ijle lucht)

Herkenning
Voor vaders van volwassen zonen biedt Mont Blanc mooi herkenningsmateriaal. Hugo beschrijft het reizen met zijn zoon genadeloos zonder zichzelf te sparen. Wanneer hij klimvriendinnen van Ruben ontmoet, en op het afgunstige af beschrijft wat hij tussen die twee vermoedt. afgunstig is op wat die twee met elkaar hebben. Of wanneer hij met zijn zoon in één hotelbed de nacht doorbrengt. Ik heb ook wel eens met mijn volwassen zoon gereisd en hotelkamers gedeeld, en mij vielen toen ook de groteske formaten op die dat zonenlichaam had aangenomen. Waarvan ik pas zo kort geleden de vingertjes telde.

Maar moeders bepalen
Maar hoe je het ook wendt of keert, ieder vaderschap wordt door een moeder voortgebracht. Mik brengt met al zijn portretten van zoekende mannen, tevens een ode aan de moeders. Ten eerste de moeder van Hugo die op haar sterfbed Hugo en zijn zus -de moeder van de verongelukte Mark- bij elkaar brengt. Maar ook de vrouw van Ruben, de moeder van Hugo’s kleinkind, die Ruben van het malle plan zal afbrengen om de gevaarlijkste berg van de wereld, de K2, te gaan beklimmen.

Alpiene zielenpoten
Grote verdienste van deze roman is dat het op allerlei manieren het alpinisme tracht te ontmoedigen en belachelijk te maken. Mik excelleert in het neerzetten van bergsporters als opgetogen zielenpoten die zich en masse storten op alles wat op een besneeuwde rots lijkt. Dat zijn heerlijke passages, want ik begrijp ook niets van die mensen.

Hieronder twee fragmenten uit Mont Blanc met 360 graden fotomontages van het gebied waar het zich afspeelt.

Advertenties

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: